You are here: Home Departments Language and Genetics About our research Brain and behavioural asymmetries Genetica van de handvoorkeur

Brain and behavioural asymmetries -

Genetica van de handvoorkeur

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom u, of iemand in uw familie, linkshandig is? Wetenschappers weten het nog niet zeker, maar genen spelen waarschijnlijk een rol bij linkshandigheid. De kinderen van linkshandige ouders hebben bijvoorbeeld meer kans om ook linkshandig te worden dan kinderen van rechtshandige ouders. En identieke tweelingen hebben meer kans op dezelfde handvoorkeur dan niet-identieke tweelingen.

Left-handed 


Het doel van ons onderzoek is het vinden van de genen die van invloed zijn op de menselijke handvoorkeur. Dezelfde genen zijn waarschijnlijk belangrijk voor de wijze waarop de linker- en rechter hersenhelft groeien en enigszins verschillend functioneren. Veel van de processen die onze hersenen uitvoeren zijn asymmetrisch; een kant is dominant. Taal is een voorbeeld van een hersenfunctie die bij de meeste mensen links-gelateraliseerd is.
 
Wij zijn geïnteresseerd in linkshandigheid wanneer het buitengewoon veel in een familie voorkomt. Wanneer u uit een familie met veel linkshandigen komt en geïnteresseerd bent in deelname aan dit genetisch onderzoek, registreer u dan bij ons en beantwoord enkele vragen over linkshandigheid in uw familie. Let wel: om deel te nemen is het niet noodzakelijk dat u in Nederland woont. U kunt vanuit huis deelnemen, waar u ook in de wereld woont.

Het genoom is zo groot dat er, bij toeval, onderdelen lijken te kunnen worden gekoppeld aan een eigenschap als linkshandigheid, maar in het echt niets mee te maken hebben. Om het deel van het genoom dat werkelijk invloed heeft op de handvoorkeur te kunnen onderscheiden, werken wij eerst met families met 10 of meer linkshandige leden, en waarin linkshandigheid ongewoon veel voorkomt. Linkshandigheid kan in de directe familie voorkomen maar ook in de tweede en derde graad. Dus denk ook aan uw grootouders, neven en nichten, overgrootouders enzovoorts.

Genetica  van de handvoorkeur is een onderzoeksproject aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen, Nederland, en wordt geleid door
Dr Clyde Francks.

Last checked 2018-02-13 by Clyde Francks
Language and Genetics

 

Street address
Wundtlaan 1
6525 XD Nijmegen
The Netherlands

Mailing address
P.O. Box 310
6500 AH Nijmegen
The Netherlands

Phone: +31-24-3521443
Fax: +31-24-3521213

 

Director:
Simon E. Fisher

Secretary:
Martina Bernhard