You are here: Home Departments Language and Genetics About our research Brain and behavioural asymmetries Genetica van de handvoorkeur

Brain and behavioural asymmetries -

Genetica van de handvoorkeur

Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom u of mensen in uw familie linkshandig zijn? Wetenschappers weten het antwoord op die vraag nog niet, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat genen een rol spelen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen van linkshandige ouders een grotere kans hebben om linkshandig te zijn dan kinderen van rechtshandige ouders, en omdat identieke tweelingen vaker dezelfde handvoorkeur hebben dan niet-identieke tweelingen.

Left-handed


In ons onderzoek zoeken we naar genen die de handvoorkeur beïnvloeden. Deze zelfde genen zijn mogelijk belangrijk voor hoe de linker- en rechterhelften van onze hersenen zich net iets verschillend van elkaar ontwikkelen en functioneren. Veel processen die onze hersenen uitvoeren zijn namelijk asymmetrisch waarbij voor elk proces een van de zijden dominant is. Taal is een voorbeeld: in de meeste mensen is de linker hersenhelft dominant voor taal.

We zijn geïnteresseerd in families waarin linkshandigheid ongebruikelijk veel voorkomt. Om die delen van het genoom te vinden die een invloed hebben op handvoorkeur, moeten we werken met families waarin minimaal tien linkshandigen voorkomen, en waarin linkshandigheid dus ongewoon vaak voorkomt. De linkshandigheid kan in uw eigen gezin voorkomen, maar ook in de tweede- of derdegraads familieleden. Het moet wel voornamelijk binnen dezelfde kant van de familie zitten, dus zonder de aangetrouwde familieleden. Denk aan grootouders, neven en nichten, overgrootouders, ooms en tantes. Als u uit zo’n familie komt en u denkt dat veel van uw familieleden bereid zijn om een speekselmonster af te staan voor DNA-onderzoek, registreer u dan bij ons en beantwoord enkele vragen over linkshandigheid in uw familie. U hoeft NIET in Nederland te wonen om mee te doen. U kunt vanuit huis meedoen, waar u maar woont.

We zijn voor ons onderzoek afhankelijk van vrijwilligers die willen deelnemen en we stellen uw enthousiasme zeer op prijs.

Genetica van de handvoorkeur is een onderzoeksproject aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen, Nederland, en wordt geleid door Dr Clyde Francks. Neem contact op met handedness@mpi.nl voor meer informatie.

Last checked 2018-04-26 by Clyde Francks
Language and Genetics

 

Street address
Wundtlaan 1
6525 XD Nijmegen
The Netherlands

Mailing address
P.O. Box 310
6500 AH Nijmegen
The Netherlands

Phone: +31-24-3521443
Fax: +31-24-3521213

 

Director:
Simon E. Fisher

Secretary:
Martina Bernhard