Decoding the genetics of synaesthesia -

Doe mee aan de studie!

Associeert u letters, cijfers, dagen van de week of maanden van het jaar met kleuren? Zo ja, dan willen we u uitnodigen om deel te nemen aan onze studie.

Czech flag Česky Deutsch Fahne Deutsch English flag English Bandera Español Español

**Momenteel is de website met de Nederlandse test, www.synesthete.org, niet beschikbaar. Indien u de test in het Engels kunt maken, kunt u de stappen volgen onder 'Join the study' (in het menu links). Als dit voor u niet mogelijk is, kunt u zich wel onderaan deze pagina registreren. U krijgt dan een e-mail als de website met de Nederlandse test weer werkend is.**

 

Mensen met synesthesie hebben ervaringen waarbij hun zintuigen lijken te worden verbonden. Terwijl sommige synestheten letters, dagen van de week of maanden van het jaar met kleuren associëren, proeven anderen een smaak als ze een woord uitspreken, of ervaren levendige sensaties in de vorm van kleuren, vormen, texturen en bewegingen bij het horen van muziek. Mensen met synesthesie hebben meestal geen last van deze zintuiglijke associaties en zeggen vaak dat het leuk is om aan letters in kleuren te denken en woorden te proeven.

 • De huidige schattingen zijn dat 2-5% van de mensen synesthetische ervaringen hebben.
 • Eerder onderzoek heeft aangetoond dat synesthesie in de familie zit, maar er is zeer weinig bekend over welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn.
 • We bestuderen de genetica van synaesthesie om te ontdekken hoe deze intrigerende eigenschap ontstaat, maar ook om meer te leren over de neurale verbindingen in de menselijke hersenen die relevant zijn voor sensorische verwerking en cognitie.


Voor sommige van onze genetische studies zijn wij op zoek naar niet verwante individuen met synesthesie, en voor andere studies zijn we geïnteresseerd in gezinnen met meerdere synestheten, zelfs als hun ervaringen verschillend zijn van elkaar. Als u wilt deelnemen, kunt u zich inschrijven door het onderstaande formulier in te vullen en de instructies te volgen voor de synesthesie assessment test. Als uw type synesthesie geschikt is voor ons onderzoek, zullen wij u uitnodigen om wat speeksel af te staan waaruit wij uw DNA verkrijgen voor het doen van de genetische studies.

Let op: om deel te nemen hoeft u niet te reizen. Alle onderdelen kunnen vanuit thuis worden ingevuld.

Het project Decoderen van de Genetica van Synaesthesia wordt georganiseerd en gefinancierd door de afdeling Taal & Genetica van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen, onder leiding van prof. dr. Simon E. Fisher. De verschillende synesthesie studies worden gecoördineerd door dr. Amanda Tilot. Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u ons bereiken via synaesthesia@mpi.nl

 

Fsharp_cello_SamanthaMoore25April2014

Samantha Moore maakt  tekenfilms. Ze heeft ervaringen van mensen met audio - visuele synesthesie gedocumenteerd in de film "An Eyeful of Sound (2010)".  Haar werk wordt gefinancierd door het Wellcome Trust.

 

 

Deelnemen met uw Mobieltje of Tablet

 1. Download de app SynQuiz voor uw mobiele apparaat van de Apple Store of de Google Play Store (let op! de app werkt niet op Android-apparaten met het besturingssysteemvan 4.3.1 of lager)
 2. Doe de volledige test
 3. Klik op "Registreren” en vul uw informatie in en klik op verder
 4. Lees alle studie info. Wanneer u klaar bent, schakelt u het selectievakje in en klik op "Registreer"
 5. Wacht voor de tekst “Registratie is afgerond”.

 

Deelnemen op het Internet

 1. Vul uw informatie in met het Inschrijfformulier hieronder.
 2. Volg de instructies voor de synesthesie test
 3. Zorg ervoor dat u “synaesthesia@mpi.nl” invoert in het "share your results with a researcher" veld


Download de Informatiefolder voor deelnemers hier!

Inschrijfformulier

Als dit formulier niet werkt, klik hier.

Laatst gecontroleerd op 2018-03-05 door Amanda Tilot
Language and Genetics

 

Street address
Wundtlaan 1
6525 XD Nijmegen
The Netherlands

Mailing address
P.O. Box 310
6500 AH Nijmegen
The Netherlands

Phone: +31-24-3521443
Fax: +31-24-3521213

 

Director:
Simon E. Fisher

Secretary:
Martina Bernhard