Veelgestelde vragen healthy brain onderzoek

Achtergrond

1. Wat is het doel van de Individual Differences in Language Skills-testbatterij (Healthy Brain versie)?
Jezelf kunnen uiten in gesproken en geschreven taal en het adequaat kunnen interpreteren wat anderen aan je willen overbrengen is iets wat vanzelfsprekend lijkt en van groot belang is voor je sociaal maatschappelijk functioneren. Toch blijkt uit de dagelijkse praktijk dat mensen erg van elkaar verschillen wat betreft taalvaardigheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in het woordgebruik: de een gebruikt veel moeilijke woorden om een situatie te beschrijven, waar de ander het liever kort houdt. Ook in de snelheid en vloeiendheid van spreken zie je grote verschillen. We weten op dit moment niet goed waar dergelijke verschillen in taalvaardigheid precies vandaan komen. Mogelijk spelen algemene cognitieve vaardigheden zoals intelligentie en geheugen hierin een rol. Met behulp van de Individual Differences in Language Skills-testbatterij (Healthy Brain versie) willen we individuele verschillen in taalvaardigheid onder dertigers beter in kaart brengen.
2. Wat houdt deelname aan de Individual Differences in Language Skills-testbatterij (Healthy Brain versie) in?
Je maakt vier online onderzoekssessies. Dit kan gewoon thuis, op je eigen laptop of computer. Je maakt één onderzoekssessie per dag; hier ben je steeds ongeveer een uur mee bezig. Elke onderzoeksessie start met enkele vragen, waarna je een aantal afwisselende luister-, spreek- en reactietijdtests maakt. We meten bijvoorbeeld hoeveel woorden je kent, hoe snel je spreekt en hoe goed je getallen kunt onthouden.
3. Achtergrond Individual Differences in Language Skills-testbatterij
Deze testbatterij is ontwikkeld in het kader van het “Language in Interaction” onderzoeksprogramma. Binnen Language in Interaction werken onderzoekers van verschillende achtergronden en instellingen met elkaar samen. Door middel van interdisciplinair onderzoek hopen zij verbanden te kunnen leggen tussen taalvaardigheid, de genen en de werking van de hersenen.

Online onderzoekssessies

1. Hoe start ik de 1e online onderzoekssessie?
Je ontvangt van ons een email met daarin een link waarmee je het onderzoeksprogramma kunt downloaden. Er is een Windows-versie en een Mac-versie van het programma. Unzip het bestand en zet het op een plek waar je het later terug kunt vinden (bv het bureaublad). Als je het programma-icoontje aanklikt opent het programma en kom je op de welkomstpagina terecht. Klik nu op de button links: ‘naar sessie 1’. Deze leidt je naar een korte vragenlijst. Je beantwoordt vragen over onder andere je taalkennis en opleidingsachtergrond. Na de vragenlijst maak je de tests van de eerste onderzoekssessie. De dag na het afronden van een onderzoekssessie ontvang je een automatische herinneringsmail voor de volgende onderzoekssessie.
2. Hoe start ik de 2e, 3e en 4e onderzoeksessie?
Je opent het onderzoeksprogramma dat je eerder hebt gedownload. Op de startpagina zou je deelnemersnummer ingevuld moeten staan in het invulvak rechts op de pagina. Zo niet, dan kun je je deelnemersnummer kopiëren en plakken vanuit de herinneringsmail die je hebt ontvangen. Klik nu op de button ‘klik hier om verder te gaan’ om te starten.
3. Moet ik alle onderzoekssessies op dezelfde computer maken?
Dat is wel het makkelijkst, maar hoeft niet. Als je sessie 2, 3 of 4 op een andere computer wilt maken dan sessie 1, dan download je weer het onderzoeksprogramma. Open het programma. Op de startpagina zie je rechts een invulvak staan. Daar vul je je deelnemersnummer in. Dit nummer kun je kopiëren vanuit de herinneringsmail die je hebt ontvangen. Druk vervolgens op de button ‘naar de volgende sessie’. Je komt nu bij de sessie waar je was gebleven.
4. Wanneer kan ik de onderzoekssessies maken?
Je kunt de onderzoekssessies maken op een moment dat het je uitkomt tussen 6:00 uur ’s ochtends en 22:00 uur ’s avonds. Het maken van een sessie duurt gemiddeld een uur. Belangrijk: Je hebt maximaal 1,5 uur om een sessie te voltooien, dus houd pauzes tussen tests alsjeblieft beperkt en begin niet later dan 20:30 uur, zodat je er zeker van bent dat je de sessie binnen de tijd kunt afronden. Vanaf het voltooien van de eerste sessie heb je maximaal twee weken om alle vier online sessies te maken. Het makkelijkst is om vier dagen achter elkaar elke dag een sessie te maken, maar er mogen dus wel één of enkele dagen tussen de sessies zitten, mits je alle sessies afrondt binnen die twee weken.
5. Hoe verwijder ik het onderzoeksprogramma van mijn computer?

Na het afronden van de 4e onderzoekssessie kun je het onderzoeksprogramma verwijderen. Voor Windowsgebruikers betreft dit de map HealthyBrain_Windows.zip, voor MAC-gebruikers de map HealthyBrain_MAC.zip. Je kunt daarnaast de ‘roaming data’ (app support) verwijderen. Deze bestanden zijn meestal te vinden in de volgende map (Let op! bij <jouw gebruikersnaam> moet je eigen gebruikersnaam komen!):

Voor Windows: C:\Users\<jouw gebruikersnaam>\AppData\Roaming\healthybrain_electron_production

Voor Mac:/Users/<jouw gebruikersnaam>/Library/Application Support.   

Mogelijke problemen online onderzoekssessies

6. Mijn antivirusprogramma geeft aan dat het onderzoeksprogramma onveilig/onbekend is.
Het onderzoeksprogramma is een .exe of .dmg bestand dat soms bij het opstarten van het programma dergelijke meldingen geeft. Wij garanderen dat het een veilig programma betreft.
7. Audio- en microfoontest
Voorafgaand aan de onderzoekssessies waarin spreektaken voorkomen (sessie 2, 3 en 4) maak je een korte audio- en microfoontest. Met deze test willen we nagaan of je microfoon goed werkt en de kwaliteit van de geluidsopnames voldoende is. Deze test bestaat uit twee onderdelen: allereerst vragen we je om vier woorden in te spreken. Vervolgens luister je één van deze woorden terug (je hoort dus één van je eigen opnames!). Je geeft vervolgens met een muisklik aan welk van de vier ingesproken woorden je terughoorde. Dit herhaal je voor de overige drie woorden.

Mogelijke problemen:

a) De opname is mislukt (je hoort niets of de opname is dermate ruizig dat je deze niet of heel slecht kunt verstaan).
Er is een probleem met de microfoon. Zorg ervoor dat de interne of externe microfoon van je computer aanstaat. Mogelijk moet onder “Instellingen” het gebruik van de microfoon expliciet worden toegestaan. Herhaal de test. Met name gebruikers van macOS 10_14 ervaren soms problemen mbt de microfoontest; het gebruik van een ander besturingssysteem wordt daarom aangeraden. Mocht het probleem aanhouden, neem dan alsjeblieft contact met ons op.

b) De opnamekwaliteit is goed (je hoort jezelf terug!), maar je slaagt niet voor de test.
Je hebt waarschijnlijk bij één of meerdere opnames op het verkeerde woord geklikt. Herhaal alsjeblieft de test.
8. Mijn internetverbinding is verbroken terwijl ik met de onderzoekssessie bezig was.
Het programma geeft een foutmelding zodra de internetverbinding verbroken is. In de meeste gevallen kun je zodra de verbinding hersteld is verdergaan waar je bent gebleven. Mocht dit niet het geval zijn, bijvoorbeeld omdat hierdoor de 1,5 uur maximale tijdsduur is overschreden, neem dan alsjeblieft contact met ons op.
9. Het programma is traag/lijkt vast te lopen.
Zorg ervoor dat je geen andere browsers of apps (zoals YouTube) hebt openstaan tijdens het maken van de tests, omdat dit je internetverbinding kan vertragen. Bij sommige tests kan het uploaden van de data wat langer duren. Dit geldt met name voor de 'Stairs4Words woordenschattaak', de 'Auteurstest' en de 'Spellingtest' (sessie 1). Direct na de laatste opgave of op het moment dat je op de button ‘resultaten opsturen’ hebt gedrukt kan het zijn dat je ongeveer één minuut moet wachten voordat de volgende taak begint. Druk niet nogmaals op de button, maar wacht rustig af. Bij de spraaktaken 'Woorden opnoemen' en 'Spontane spraak' (sessie 4) kan het zijn dat het uploaden van de afzonderlijke opgaven lang duurt. Dit komt omdat het om relatief grote audiobestanden gaat (spraakopnames van 1 minuut). Je ziet in dit geval mogelijk korte tijd een wit scherm. Wacht ook hier even af. Mocht het uploaden langer dan enkele minuten duren dan kun je het programma afsluiten (Windows: druk ALT + F4; Mac: Cmd + Q) en opnieuw openen. Het programma zal dan verdergaan waar je was gebleven. Mocht dit probleem zich herhaaldelijk voordoen, neem dan alsjeblieft contact met ons op.
Healthy Brain Studies
MPI logo
logo Language in interaction