You are here: Home Q&A Vragen en Antwoorden Spreken we op een dag allemaal Engels?

Vragen en Antwoorden

Questions and Answers English Fragen und Antworten Deutsch

Is er iets wat u altijd al hebt willen weten over taal? Wij hebben misschien het antwoord! Op deze pagina beantwoorden we vragen over taal die gesteld zijn door mensen die geen taalonderzoeker zijn. Onderzoekers van het Max Planck Instituut zullen regelmatig vragen selecteren en nieuwe antwoorden publiceren. Bezoek ons dus opnieuw in de toekomst, want dan vindt u hier nieuwe antwoorden en komt u nog meer te weten over taal. 

Spreken we op een dag allemaal Engels?

Het lijkt niet zo’n gek idee om te verwachten dat het Engels de nieuwe wereldtaal zal worden. In veel opzichten is het dat al: het Engels is de taal van het internet, de taal van de wetenschap, en de taal van de massamedia. Bovendien worden veel talen met uitsterven bedreigd; volgens schattingen zal de helft van de ongeveer 7000 talen die momenteel worden gesproken tegen  het jaar 2100 uitgestorven zijn.

English dictionary from http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johnson_Folio_and_Abridged_dictionaries.JPG

Image: Jkarjalainen

Maar nieuwe technologie zorgt er niet alleen voor dat mensen over de hele wereld worden blootgesteld aan het Engels: het creëert ook nieuwe en interessante manieren om talen levend te houden. Sociale media, zoals Facebook, Linkedin of Twitter zijn ideaal om de verscheidenheid aan talen te tonen; veel mensen gebruiken het Engels (of Mandarijn, Swahili, Spaans, of andere dominante talen) voor professioneel en formeel werk terwijl ze hun eigen moedertaal gebruiken in gesprekken met vrienden en familie. Tot voor kort waren veel van deze talen ongeschreven en werden ze buitenshuis niet gebruikt, maar de opkomst van sms’en de sociale media heeft deze talen nieuw leven ingeblazen en ze interessant gemaakt voor jongere sprekers. Een andere reden waarom het onwaarschijnlijk is dat het Engels (of een andere taal) ooit de enige wereldtaal zal worden is dat mensen taal gebruiken als middel om hun identiteit te benadrukken. Zo bestaan er zelfs verschillende varianten van het Engels en het gebruik van een bepaalde variant van het Engels kan voor verdeeldheid zorgen. Sprekers van Brits-Engels, bijvoorbeeld, kunnen zich erg beschermend gedragen over hun eigen variant, en Britse vijandigheid ten opzichte van woorden of uitdrukkingen die specifiek zijn voor Amerikaans-Engels (bv. het Amerikaanse “oftentimes” in vergelijking met het Britse “often” en het Amerikaanse “I have gotten” in vergelijking met het Britse “I have got”) kan verrassend venijnig zijn. Bescherming van de eigen taal is altijd gekoppeld aan de eigen identiteit; als je in Nederland woont hoef je maar zo ver als België te kijken om dat te begrijpen.

Het Engels is misschien een beetje als een broodje. Dat je bijna overal ter wereld een broodje kunt kopen betekent niet dat mensen geen curry, lasagne, burritos, of stroopwafels meer zullen eten…

Gwilym Lockwood & Katrien Segaert
Vertaald door Flora Vanlangendonck & Lotte Schoot

Meer weten?

50 of the most noted examples of Americanisms (link)

About MPI

This is the MPI

The Max Planck Institute for Psycholinguistics is an institute of the German Max Planck Society. Our mission is to undertake basic research into the psychological,social and biological foundations of language. The goal is to understand how our minds and brains process language, how language interacts with other aspects of mind, and how we can learn languages of quite different types.

The institute is situated on the campus of the Radboud University. We participate in the Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, and have particularly close ties to that institute's Centre for Cognitive Neuroimaging. We also participate in the Centre for Language Studies. A joint graduate school, the IMPRS in Language Sciences, links the Donders Institute, the CLS and the MPI.

 

 
Vragen en Antwoorden

Stuur de onderzoekers van
het MPI een nieuwe vraag: 

Outlined font 1,5 pt wide cirkle 3 pt.

Dit project werd door Katrien 
Segaert,
Katerina Kucera en 
Judith Holler
 opgestart. 

Momenteel wordt dit project
gecoördineerd door:
Katerina Kucera
Sean Roberts
Agnieszka Konopka
Gwilym Lockwood
Connie de Vos

Vroegere leden:
Joost Rommers
Mark Dingemanse