Informatieblad voor proefpersonen
Afdeling: Psychology of Language Departement
Wat houdt het onderzoek in?
In dit onderzoeksproject willen we verschillen in taal- en cognitieve vaardigheden onder volwassenen vanaf 55 jaar in kaart brengen. We zullen bij dit onderzoek gebruikmaken van een serie recent ontwikkelde tests waarmee allerlei aspecten van het taal- en denkvermogen kunnen worden gemeten. De studie wordt uitgevoerd door de afdeling Psychology of Language onder supervisie van directeur Antje Meyer, Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De studie is voorgelegd aan de Ethiek Commissie Faculteit Sociale Wetenschappen (ECSW) van de Radboud Universiteit Nijmegen en de commissie heeft aangegeven geen bezwaar te maken.
Wat gebeurt er als ik meedoe?
Het onderzoek bestaat uit twee testsessies van ongeveer twee-en-half uur, die u op twee verschillende dagen (binnen een maand) zult gaan maken. Een testsessie is opgedeeld in twee keer een uurtje testjes maken met een korte pauze ertussen van minstens 15 minuten.
Voordat u begint aan de eerste sessie vragen we u om nog een aantal vragen in te vullen over uw taalachtergrond en uw gezondheid. Het daadwerkelijke onderzoek bestaat uit 28 verschillende tests. De tests zijn verdeeld in drie categorieën: taalkennis, taalverwerking en algemene cognitieve vaardigheden. Er zijn taken waarbij u naar gesproken taal gaat luisteren, taken waarbij u hardop moet spreken en taken waarbij we uw reactiesnelheid meten. Bij elke test staan de instructies op het scherm. De duur van een test ligt tussen de 2 en 15 minuten. Elke testsessie duurt ongeveer twee-en-half uur.
In dit onderzoek willen we graag weten in welke mate mensen verschillen in hun taalvaardigheden. Om dit te weten te komen, hebben we zowel makkelijke als moeilijke taken toegevoegd in de testsessies. We verwachten niet dat iemand alle vragen goed beantwoordt. Maakt u zich dus alstublieft niet ongerust als u een antwoord op een vraag niet weet, of als u een test te moeilijk vindt of te snel vindt gaan. Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor de meeste andere mensen die deze testen doen.
Verder willen wij u erop wijzen dat deze tests niet diagnostisch zijn. Dit betekent dat we niet kijken naar individuele scores en dat we niet testen op stoornissen op het gebied van bijvoorbeeld spraak of geheugen. De beste manier om de tests te benaderen, is om ze te zien als een puzzel of spelletje.
Krijg ik betaald voor mijn deelname?
U zult €45 betaald krijgen voor deelname aan dit onderzoek. Het bedrag zal na voltooiing van het onderzoek - dus nadat u de twee testsessies hebt voltooid - worden overgemaakt op de rekening die u bij ons heeft opgegeven.
Wat zijn de risico’s?
Er zijn geen risico’s verbonden aan dit onderzoek.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
We zullen de volgende data verzamelen in deze studie:
Experimentele data:
Reactietijden, scores op de taken
Persoonlijke data:
Taalachtergrond, geluidsopnames, naam, e-mailadres
Bijzondere persoonlijke data:
Psychische gesteldheid, vragen over uw gezondheid en vrijetijdsbesteding, burgerlijke stand en inkomen
In het toestemmingsformulier wordt u gevraagd om toestemming te geven voor het verzamelen, gebruiken en bewaren van bovengenoemde (bijzondere) persoonsgegevens. Indien u hier niet mee instemt, kunt u niet deelnemen aan het onderzoek.
Alle data worden voor minimaal 10 jaar bewaard op een server die met een wachtwoord beveiligd is, in een beveiligde omgeving op het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De data zijn alleen toegankelijk voor werknemers met specifieke autorisatie. Als u na deelname besluit dat u de data vernietigd wilt hebben, neemt u dan alstublieft zo spoedig mogelijk contact met ons op, uiterlijk tot 1 maand na afronding van het onderzoek. Onderzoeksdata (verzameld tijdens de studie) worden apart van persoonlijke data bewaard (bijvoorbeeld uw naam). Alleen middels een code of proefpersoonnummer is te achterhalen welke onderzoeksdata bij welke persoon hoort. De link tussen gegevens die u direct kunnen identificeren en de overige onderzoeksdata wordt opgeslagen in een sleutelbestand. De data worden zo snel mogelijk geanonimiseerd maar uiterlijk op het moment dat de dataverzameling gereed is. Als anonimisatie niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij video-, audio-opnames en foto’s), zullen we deze data op dezelfde manier behandelen als persoonlijke data, waarbij we extra beveiligingsmaatregelen nemen in overeenstemming met de Nederlandse wet. Alle verzamelde data zullen alleen gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden, en alleen beschikbaar zijn voor de onderzoeksgroep en samenwerkende onderzoekers aan dit project van Radboud Universiteit Nijmegen. Zij zullen overeenkomstig het EU-regelement voor de gegevensbescherming van persoonlijke data (GDPR) handelen, ook als ze buiten de EU gesitueerd zijn. We hopen de onderzoeksdata te publiceren vanaf 2025. Houdt u er rekening mee dat wij onderzoeksdata niet kunnen vernietigen na publicatie van het onderzoek.
Mocht u vergoeding willen ontvangen, dan hebben wij ook uw contactgegevens, IBAN en BSN nodig. Deze zullen door onze financiële afdeling verwerkt worden en staan los van uw onderzoeksgegevens. De verwerking van uw betaalgegevens is verplicht door de Belastingdienst en de gegevens worden 10 jaar bewaard.
Informatie over gegevensbescherming volgens de AVG
Verdere informatie omtrent uw rechten volgens de AVG vindt u onder www.mpi.nl/privacy (kopje ‘Informatie over gegevensbescherming volgens AVG‘ en ‘Inzagerecht van toezichthoudende autoriteiten ter controle van het onderzoek‘). Onze Functionaris voor de Gegevensbescherming is mevrouw Heidi Schuster, van de Max Planck Society. Voor vragen over gegevensbescherming kunt u contact opnemen met privacy [at] mpi.nl (NL) of met datenschutz [at] mpg.de (DE of EN).
Kan ik mij op elk moment terugtrekken?
Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. U heeft het recht om te besluiten niet deel te nemen aan dit onderzoek. Als u besluit niet deel te nemen dan heeft dit geen verdere gevolgen. Als u besluit om deel te nemen dan heeft u het recht om op elk moment te stoppen zonder een reden op te geven.
Waar kan ik terecht met vragen?
Heeft u vragen over enig aspect van de studie? Stel ze gerust direct of vraag het naderhand aan de verantwoordelijke onderzoekers Birgit Knudsen of Thijs Rinsma (taaltest [at] mpi.nl). Voor overige vragen, suggesties of klachten kunt u contact opnemen met de projectcoördinator (experimenten [at] mpi.nl).
Share this page