Kletskoppen wint de Prijs der Humaniora

25 June 2019
Thumbnail
Op 20 juni jl. ontvingen Sharon Unsworth and Pim Franssen de Prijs der Humaniora voor hun inzet voor het Nijmeegse kindertaalfestival Kletskoppen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van vijfduizend euro. Nijmegen is hét centrum van taalonderzoek in Nederland, dat ook wereldwijd toonaangevend is. Een breed spectrum aan onderzoeksdisciplines en topinstituten komt op het terrein van de Radboud Universiteit bij elkaar: taalwetenschap bij het Centre for Language Studies (CLS), psycholinguïstiek bij het Max Planck Instituut (MPI), breinonderzoek bij het Donders Centrum en gedragswetenschap bij het Behavioural Science Institute (BSI). Kletskoppen, festival over kindertaal én taalfestival voor kinderen, draagt deze leidende positie op een speelse manier uit naar een breed publiek: tijdens een vrolijke en informatieve wetenschapsdag voor de hele familie presenteren taalwetenschappers hun onderzoek door middel van interactieve demonstraties, verrassende kindercolleges en voorlees- en verhalensessies in het Nederlands en vele andere talen. De nadruk ligt op taalverwerving, meertaligheid en taalonderwijs. Het festival richt zich op kinderen van nul tot twaalf jaar en hun (groot)ouders en vindt plaats in Bibliotheek De Mariënburg in het centrum van Nijmegen.

MPI's Pim Franssen: 'Doel van het festival is om voorlichting te geven over taalonderzoek in Nijmegen en om de  toponderzoeksinstituten op het gebied van taal onder de aandacht te brengen. Kletskoppen laat op een laagdrempelige manier zien dat taalonderzoek leuk, interessant en leerzaam is en verrijkt de ontwikkelingsomgeving van kinderen (en het beeld daarvan bij hun ouders) door hen uit te nodigen anders te kijken naar iets waar ze continu mee bezig zijn: de fascinerende en verrassende wereld van taal, die veel meer inhoudt dan alleen leren schrijven en spellen. Het festival wil laten zien dat wetenschap meer is dan mannen in witte jassen met een micro-, tele- of stethoscoop. Uitgangspunt is dat kinderen na een middagje Kletskoppen net zo enthousiast zijn over taal als over de sterren na een bezoek aan de bètafaculteit.'

Al meteen vanaf de eerste editie in 2017 is Kletskoppen een groot succes. Met een geschat aantal van 800 bezoekers, waaronder 300 tot 400 kinderen (zowel in 2017 als in 2018) is de bibliotheek zelden zo vol en levendig als tijdens het festival. Reacties van zowel betrokken partijen als bezoekers zijn louter positief. 

Share this page