Saskia Mooijman en Tim Zee winnen schrijfwedstrijd IMPRS

29 October 2019
Thumbnail
De IMPRS voor Taalwetenschappen traint studenten om te schrijven over taalonderzoek voor het grote publiek middels een jaarlijkse schrijfwedstrijd. De IMPRS-studenten krijgen les van wetenschapsjournalist en auteur Ronald Veldhuizen, die onder meer schrijft voor het wetenschapskatern van de Volkskrant. Saskia Mooijman en Tim Zee zijn de auteurs van het winnende artikel in 2019.

 

De bijdrage van Saskia Mooijman en Tim Zee is te lezen op NEMO Kennislink

De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Prof. Peter Hagoort (Director Max Planck Instituut), Marjolein Scherphuis (Senior Communicatie Adviseur Max Planck Instituut), Erica Renckens (Wetenschapsjournalist tatataal.nl), Rachel Sheer (voormalig IMPRS assistent-coördinator en schrijver van ‘Pink Palace’) en Dr. Merel van Goch (Asst. Prof. Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit van Utrecht en voormalig columnist van VOX magazine van Radboud).

Over wetenschapscommunicatie

Prof. Caroline Rowland, Managing Director van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, sprak bij de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd de deelnemers toe.
“Alle inzendingen kregen positieve feedback omdat het goed geschreven, boeiende artikelen zijn over fascinerende onderwerpen, waarin interessante mensen aan het woord komen. Het lezen van de feedback laat tegelijkertijd zien hoe moeilijk het is om een populair artikel te schrijven. Schrijven is gebonden aan een reeks regels - zowel impliciet als expliciet. Ook goede wetenschapscommunicatie kent richtlijnen, zoals een opvallende titel, boeiende maar toch relevante foto's, een duidelijk verband tussen het onderzoek en het dagelijkse leven van de lezer en het vermogen om complexe onderwerpen over te brengen zonder jargon, met een duidelijke verhalende toon. Saskia Mooijman en Tim Zee zijn daar met 'Het verhaal als sociaal laboratorium' zeer overtuigend in geslaagd.”

Saskia Mooijman heeft genoten van het proces om tot dit resultaat te komen. “Het was niet alleen leerzaam om dit artikel te schrijven voor een breder publiek, maar ook nog eens leuk om te doen. Anders dan in de wetenschappelijke artikelen die we schrijven tijdens ons promotieonderzoek, konden we nu meer aandacht besteden aan de vorm, toon en stijl van het artikel. Een bijzonder nuttige ervaring.”

Ook Tim Zee is positief over de schrijfwedstrijd. “Door het hele proces van interviewen, schrijven en herschrijven te doorlopen heb ik meer inzicht gekregen op de vertaalslag tussen wetenschap en maatschappij. Ik denk dat het schrijven voor een breder publiek voor wetenschappers zelf juist erg waardevol kan zijn om hun specifieke onderzoeksvragen in een bredere context te plaatsen.”

Lees hier meer over de IMPRS voor Taalwetenschappen (English)

 

 

Share this page