Paradiso lezing: Taal in het Paradijs met Peter Hagoort

17 December 2017 11:00 - 12:00
Lecture
In de mini-serie ‘Taal in het Paradijs’ bespreken drie taalwetenschappers taal op verschillende niveaus: structuur, brein en communicatie. Onder de titel ‘Over sprekende auto’s, communicerende marsmannetjes en breintaal’ zal op 17 december Jolien Francken Peter Hagoort interviewen volgens het succesvolle format van Zomergasten.

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Met taal benoemen, duiden en structureren we de wereld om ons heen. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan.

Aan de hand van film- en televisiebeelden zullen diverse aspecten van het unieke menselijke taalvermogen aan bod komen. Daaronder: hebben dieren een taalvermogen, kunnen wij met buitenaardse wezens communiceren, hoeveel verschillende talen zijn er, en zou het niet beter zijn als we allemaal dezelfde taal spreken? Hoe is taal in het menselijk brein verankerd; wat gaat er mis bij een hersenbeschadiging? Dansende papegaaien; hoe Mandela Obama leerde spreken; wat John Cleese te melden heeft over het brein; de drang van babies informatie te delen; wat er gebeurde toen we probeerden een dolfijn Engels te laten praten; de verrijking van de taal in de gedichten van Lucebert; dit en nog veel meer passeren de revue. Bovendien is er volop gelegenheid voor het publiek om eigen vragen over taal aan bod te laten komen.

Peter Hagoort is oprichter van het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (Radboud Universiteit), en is sinds eind 2006 tevens directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Beide instituten zijn internationaal vermaarde wetenschappelijke onderzoeksinstituten, waar in totaal zo’n 300 mensen uit 25 verschillende landen werkzaam zijn. Zijn eigen onderzoeksterrein betreft het menselijk taalvermogen: hoe ons brein ons in staat stelt te communiceren via een complex systeem van symbolen. Daarover publiceert hij in de meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Tevens deelt hij de uitkomsten van zijn onderzoek met het grote publiek in tal van lezingen en optredens, onder meer op het Lowlands festival, in het Koninklijk Concertgebouw, in Paradiso, en tijdens de Wissenschaftssommer in Duitsland. Voor zijn bijdragen ontving Peter Hagoort een aantal onderscheidingen, waaronder de Hendrik Mullerprijs, uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (2003), en de Spinozapremie (2005). In 2004 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. In 2007 verleende de Universiteit van Glasgow hem een eredoctoraat voor zijn wetenschappelijk werk.

Dr. Jolien Francken studeerde geneeskunde en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de neurobiologische en psychologische mechanismen van het effect van taal op visuele waarneming. Momenteel werkt ze aan de Universiteit van Amsterdam als docent en postdoctoraal onderzoeker in de neurofilosofie. Samen met Peter Hagoort startte ze de succesvolle blog 'Het talige brein' waar hersenonderzoekers hun fascinaties en bevindingen over taal delen met het grote publiek.

Het optreden van Peter Hagoort en Jolien Francken duurt van 11.00 - 12.00 uur. Na een korte pauze is er tot 12.45 uur gelegenheid tot het stellen van vragen aan de spreker. Inleider is Livia Verstegen, directeur Verstegen & Stigter culturele projecten.

De Taallezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso

Taal in het Paradijs (2) - Peter Hagoort

Zondag 17 december 2017 Paradiso, Weteringschans 6 Amsterdam

Kaarten zijn via de volgende website te bestellen:

http://www.verstegenstigter.nl/kaartverkoop-winkel/kaartverkoop/item/taal-in-het-paradijs-2-peter-hagoort

Where and when:

11:00-12:00 Dec 17, 2017

Paradiso, Weteringschans 6 Amsterdam

Share this page