Skip to main content
Veelgestelde vragen MRI onderzoek
- Wie mag er meedoen aan het MRI onderzoek?
- Deelnemers aan het online IndividuLa onderzoek mogen, als ze dat willen, deelnemen aan dit vervolgonderzoek met MRI. Let op: voor nieuwe proefpersonen is het online onderzoek dus alleen nog toegankelijk als je ook wilt meedoen aan de MRI sessie.
Proefpersonen voor het MRI onderzoek moeten, net als voor het online onderzoek, tussen de 18 en 30 jaar oud zijn.
MRI is een non-invasieve, ongevaarlijke onderzoeksmethode, zonder bijwerkingen. Er zijn wel enkele criteria waaraan je als proefpersoon moet voldoen om te mogen deelnemen. Helaas kun je NIET deelnemen aan het MRI experiment als één of meer van de volgende zaken van toepassing zijn:
• Er bevinden zich metalen, niet-verwijderbare voorwerpen in je bovenlichaam, zoals: piercings (of andere sieraden), metaalsplinters, protheses, schroeven, of een medische pleister.
Let op: het is WEL mogelijk om deel te nemen met een metalen draadje achter je tanden (retainer), tandvullingen en/of kronen.
• Je hebt een actief implantaat, zoals een pacemaker, neurostimulator, insuline-pomp en/of gehoorbeenprothese.
• Je bent ooit aan je hersenen geopereerd.
• Je hebt last van epilepsie.
• Je hebt last van claustrofobie.
• Je bent zwanger of je denkt dat te zijn.
Wanneer je naar de MRI sessie komt, vragen we je om geen metaal te dragen of mee te nemen, met name in je bovenlijf. Dus: geen sieraden, haarclips, of riem met een metalen gesp. Ook een beha met metaal in de beugel of de sluiting is niet toegestaan. Een draadje achter je tanden (een retainer) mag WEL.
- Wat houdt het onderzoek in?
- Het totale IndividuLa onderzoek houdt in: vier sessies met online taken die je thuis kunt maken, en één MRI sessie die wordt uitgevoerd op het Donders Instituut. (Meer informatie over de online taken kun je vinden op: https://www.mpi.nl/page/veelgestelde-vragen-online-onderzoek)
Het MRI onderzoek bestaat uit één sessie, die ongeveer 3 uur duurt, met tussendoor een pauze. In de scanner zul je o.a. een aantal taken doen, die lijken op de taken van het online onderzoek. We kunnen tijdens de scan altijd contact met elkaar houden via een microfoon. Tijdens de pauze mag je de scanner eventjes verlaten.
Het doel van het MRI onderzoek is om te onderzoeken wat er in het brein gebeurt tijdens taal-gerelateerde taken, en om de individuele verschillen tussen mensen te bestuderen.
Deelname aan dit onderzoek is uiteraard geheel vrijwillig. Je hebt op ieder moment het recht om te stoppen met je deelname.
- Wat is de beloning voor mijn deelname?
- De beloning voor de vier online sessies is 40 euro, en de beloning voor deelname aan de MRI sessie is 30 euro. In totaal maakt dat dus 70 euro.
Indien van toepassing, kun je ook je reiskosten voor de MRI sessie vergoed krijgen. Ook kun je, als je dat wil, een digitale scan van je hersenen ontvangen via e-mail.
- Waar en wanneer vindt het MRI onderzoek plaats?
- Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd op het Donders Instituut (DCCN), op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Meer (algemene) informatie over MRI onderzoeken op het Donders Instituut kun je hier vinden.
De sessie zal altijd in overleg met jou worden ingepland, op een voor jou geschikte datum + tijd. Dit kan gedurende het gehele jaar 2021. Het is mogelijk om de sessie overdag te doen, maar ook ‘s avond of in een weekend of vakantie, mocht dit je voorkeur hebben. Hieronder vind je meer informatie over hoe je je kunt aanmelden, en hoe je een datum kunt uitkiezen.
- Hoe kan ik me aanmelden voor het MRI onderzoek?
- Als je interesse hebt om deel te nemen, kun je je hier aanmelden. Als je nog vragen hebt, of als je meer informatie wilt ontvangen, kun je ook een e-mail sturen naar: Bob.Kapteijns [at] mpi.nl.
Nadat je hebt deelgenomen zal je betaling geregeld worden via SONA. Daarvoor zul je een account op SONA moeten aanmaken (indien je daar nog geen account hebt). We zullen je de instructies hiervoor sturen zodra je je hebt aangemeld.
Overigens zijn wij als onderzoekers gebonden aan strenge regels bij de MRI scanners. Hierdoor hebben we soms niet veel ruimte om sessies te boeken, en mogen we niet binnen een week van tevoren nog een geboekte sessie annuleren. We vragen je om hier rekening mee te houden.
Share this page