Het Grote Letterprins onderzoek

In dit onderzoek verzamelen we DNA van kinderen die de Letterprins app gebruiken om te oefenen met lezen. Al deze kinderen leren lezen in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Door DNA te verzamelen kunnen we uitzoeken hoe DNA-factoren gezamenlijk het tempo en traject van het leerproces beïnvloeden en welke processen in de hersenen betrokken zijn bij het leren lezen.
Hoe doet u mee?Kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud die de Letterprins app spelen of speelden kunnen meedoen aan het Grote Letterprins onderzoek. Meedoen aan het onderzoek kan volledig vanuit huis. Zodra je je hebt aangemeld door een vragenlijst in te vullen en je toestemming hebt gegeven, sturen we jou een aanmeldpakket per post. Dit pakket bestaat uit 3 delen:
|
![]() |
De Wetenschap achter LetterprinsDoor in aanraking te komen met letters en woorden leer je lezen. Daarnaast heb je oefening nodig, net zoals oefening nodig is om te kunnen fietsen of pianospelen. |
Het Grote Letterprins onderzoekIn groep 3 beginnen kinderen met leren lezen. De Letterprins speel-app is ontworpen om het leren lezen makkelijker en leuker te maken. Iedereen is uniek en leert lezen op zijn of haar eigen tempo. En iedereen heeft een uniek DNA. Wist je dat er heel veel dingen zijn die je leesvaardigheid kunnen beïnvloeden? Ons DNA is één van die dingen. Hoe het DNA dat doet, weten we nog niet precies. Dat willen we uitzoeken in het Grote Letterprins onderzoek. |

Over de studie
Onderzoek toont aan dat de meeste eigenschappen worden beïnvloed door meerdere genen die allemaal een klein beetje bijdragen. Meestal is er niet één gen waardoor je slim of gelukkig wordt. De sociale context speelt een belangrijke rol, zoals kansen en mogelijkheden voor verbetering door oefening of juist het ontbreken daarvan.
We weten dat leesvaardigheid wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan ouders, gedrag, karakter, cognitieniveau, houding en persoonlijkheid. Ook ons DNA beïnvloedt voor een klein deel hoe we leren lezen. Dat weten we omdat ééneiige tweelingen meer op elkaar lijken in hoe ze leren lezen dan twee-eiige tweelingen. Hoe het DNA dat doet en hoe het combineert met andere factoren, weten we nog niet precies. Dit willen we uitzoeken in het Grote Letterprins onderzoek.
Deze onderzoekers zijn betrokken bij het Grote Letterprins onderzoek:
- Ingrid Szilagyi is onderzoeker naar de genetica van taalvaardigheden bij het MPI.
- Prof. dr. Simon Fisher is directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en professor in Taal en Genetica bij het Donders Instituut in Nijmegen.
Als je vragen hebt over het onderzoek of de rol van ons DNA bij het leren lezen, kun je altijd letterprins_dna [at] mpi.nl (contact) met ons opnemen.
Deze studie is onderdeel van het Language in Interaction consortium en wordt gesubsidieerd door de NWO. Meer dan 70 onderzoekers vanuit acht universiteiten en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek werken samen om meer te begrijpen over de unieke vaardigheid van mensen die we taal noemen.

Share this page