Doe mee!

COVID-19 informatie

U kunt zich hier inschrijven als proefpersoon. Bekijk hiervoor onderstaande onderzoeken. Ook zijn er online onderzoeken waar u aan mee kunt doen. Hier leest u met welke maatregelen wij uw komst naar ons instituut omringen.

Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, zijn we afhankelijk van vrijwilligers die als proefpersoon aan onze experimenten meedoen. Zo onderzoeken wij bijvoorbeeld hoe mensen talen leren, hoe het spreken en luisteren verandert met het ouder worden, hoe het lukt om mensen te verstaan met een sterk buitenlands accent, waarom we gebaren (zelfs aan de telefoon), en nog veel meer. Voor ons onderzoek observeren we hoe mensen verschillende taalkundige taken uitvoeren in een experiment. Hiervoor hebben we uw hulp nodig.

Iedereen is welkom om zich aan te melden als proefpersoon. U hoeft niet hoog opgeleid te zijn, of meerdere talen te kunnen spreken. Wel dient u 18 jaar of ouder te zijn. Ook wordt het meeste onderzoek gedaan bij mensen met Nederlands als moedertaal. Het registratieformulier is daarom op dit moment alleen beschikbaar in het Nederlands.

Voor meer informatie over ons onderzoek met baby’s en kinderen, kunt u naar de website gaan van het Baby & Child Research Center, of de informatie hieronder bekijken.
 

Onderzoek bij volwassenen

Hoe kan ik meedoen?

U kunt zich registeren als proefpersoon door dit online formulier in te vullen. Op deze website vult u een vragenlijst in met onder andere uw persoonsgegevens en uw taalachtergrond. Op basis van deze informatie gaat de onderzoeker na of u voor een bepaald onderzoek een geschikte proefpersoon bent. Nadat u zich bij ons geregistreerd heeft, kunt u hier inloggen om mee te doen aan een experiment. Op deze website ziet u alle onderzoeken waar u op dat moment voor in aanmerking komt. Soms ontvangt u daarnaast ook nog een uitnodiging per e-mail of telefoon.

Wat kan ik verwachten?

Bij aankomst meldt u zich bij de receptie van ons instituut (Wundtlaan 1, Nijmegen). Vervolgens neemt u plaats in de wachtruimte. De proefleider zal u daar ophalen.

Voordat het experiment begint, krijgt u uitleg over het doel van het onderzoek en instructies over wat u tijdens het onderzoek moet doen. Zo vragen wij u bijvoorbeeld om plaatjes te benoemen, te luisteren naar woorden, of een test te doen om uw reactiesnelheid te meten. Bij sommige onderzoeken kijken we tevens naar uw oogbewegingen (via een speciale camera), of meten we uw hersenactiviteit via EEG. Dit wordt altijd bij de uitnodiging vermeld.

Zodra u volledig bent geïnformeerd, zal de proefleider u vragen om een toestemmingsverklaring te tekenen. De meeste onderzoeken duren 30 tot 60 minuten. Binnen een aantal weken maken wij de vergoeding naar u over.

Vergoeding

U ontvangt een financiële vergoeding voor elk experiment waar u aan deelneemt. Op dit moment is dat €2 per 15 minuten, plus €2 extra per sessie. Zo ontvangt u bijvoorbeeld €6 voor een experiment van 30 minuten, en €10 voor een experiment van 60 minuten.

Na het experiment maken wij de vergoeding per bank naar u over. Hiervoor hebben wij uw bankrekening (IBAN) en BSN nodig. Deze informatie geeft u aan ons door bij uw registratie. Uiteraard behandelen wij de door u verstrekte gegevens vertrouwelijk. Let wel, we zijn verplicht om de informatie over de uitbetalingen door te geven aan de Belastingdienst.

Contact

Voor meer informatie rondom het proefpersoon zijn bij ons instituut, kunt u contact opnemen met de Projectcoördinator, Annelies van Wijngaarden. Zij is bereikbaar via experimenten [at] mpi.nl of 024-3521232. U kunt ook contact opnemen met de receptie via 024-3521911.

Hoe kan ik me uitschrijven?

Als u onverhoopt niet kunt komen naar een afspraak, laat het ons dan weten door uzelf uit te schrijven via onze website. U kunt ook een e-mail sturen aan de proefleider, of contact opnemen met de receptie via 024-3521911.

Als u geen proefpersoon meer wenst te zijn bij ons, dan kunt u zich via onze website op elk moment uitschrijven.

 

Onderzoek bij jongvolwassenen

Naast ons reguliere onderzoek bij volwassenen start er binnenkort een specifiek project onder jongvolwassenen van 18 t/m 30 jaar, het Individual Differences In Language project (kortweg “IndividuLa”). Dit is een grootschalig onderzoek waarin we:

1) verschillen in taal- en cognitieve vaardigheden onder jongvolwassenen in kaart willen brengen en
2) gaan kijken hoe dergelijke verschillen samenhangen met de genen en de werking van de hersenen.

We zullen bij dit onderzoek gebruikmaken van een serie recent ontwikkelde tests waarmee allerlei aspecten van het taal- en denkvermogen kunnen worden gemeten. Voor dit onderzoek zoeken we 1000 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 t/m 30.

Om deel te kunnen nemen is het belangrijk dat deelnemers vloeiend Nederlands spreken en geen (geschiedenis van) neurologische problemen hebben. Meer informatie over het onderzoek en over hoe u zich kunt aanmelden vindt u hier.

Onderzoek met kinderen

In het Baby & Child Research Center doen wetenschappers van het Language Development Department onderzoek naar taalontwikkeling van kinderen. Het Baby & Child Research Center is een samenwerking van het Max Planck Instituut, de Radboud Universiteit en het Radboud UMC. Graag nodigen wij u uit om mee te doen aan ons onderzoek, want zonder enthousiaste ouders en kinderen is ons onderzoek niet mogelijk.

Bent u in verwachting en wilt u meedoen aan ons onderzoek? Vul dan dit formulier in of kijk hier voor meer informatie.
Heeft u een of meer kinderen onder de zes jaar en wilt u meedoen aan ons onderzoek? Vul dan dit formulier in of kijk hier voor meer informatie.

Wilt u graag meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

 

Genetisch onderzoek

Naast ons taalkundig onderzoek bent u ook van harte welkom om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar genetica, georganiseerd door onze Language and Genetics department.

U kunt vanuit huis deelnemen aan deze experimenten. Houd er rekening mee dat we geen vergoeding kunnen bieden voor deelname aan ons genetisch onderzoek.
We zijn momenteel op zoek naar deelnemers voor ons onderzoek naar de genetica van synesthesie. Ook zoeken we deelnemers voor ons onderzoek naar de genetica van stotteren. Klik op de links voor meer informatie en om deel te nemen.

 

Contactpersoon Volwassenen

Annelies van Wijngaarden

Research Project Coordinator
Psychology of Language Department
+31 24 3521232
Annelies [dot] vanWijngaarden [at] mpi [dot] nl

Contactpersoon Kinderen

Patricia Manko

Laboratory Manager
Language Development Department
+31 24 3521479
Patricia [dot] Manko [at] mpi [dot] nl

Share this page