Onderzoek bij volwassenen

Wat fijn dat u overweegt om u als proefpersoon aan te melden. Zonder proefpersonen is er geen wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Via bovenstaande knop kunt u zich registreren als proefpersoon. Hier vult u een vragenlijst in met onder andere uw persoonsgegevens en uw taalachtergrond. Daarna heeft u een profiel in ons systeem en kunt u alle onderzoeken zien waar u op dat moment voor in aanmerking komt. U kunt zelf kiezen aan welke onderzoeken u mee wilt doen, zowel online als op locatie.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de vergoeding voor deelnemen aan onderzoek?

U ontvangt een financiële vergoeding voor elk experiment waar u aan deelneemt. Op dit moment is dat €2 per 15 minuten, plus €2 extra per sessie. Zo ontvangt u bijvoorbeeld €6 voor een experiment van 30 minuten, en €10 voor een experiment van 60 minuten.

Na het experiment maken wij de vergoeding per bank naar u over. Hiervoor hebben wij uw bankrekening (IBAN) nodig. Deze informatie geeft u aan ons door bij uw registratie. Uiteraard behandelen wij de door u verstrekte gegevens vertrouwelijk. Let wel, we zijn verplicht om de informatie over de uitbetalingen door te geven aan de Belastingdienst.

Wat kan ik verwachten bij onderzoek op locatie?

Bij aankomst meldt u zich bij de receptie van ons instituut (Wundtlaan 1, Nijmegen). Vervolgens neemt u plaats in de wachtruimte. De proefleider zal u daar ophalen.

Voordat het experiment begint, krijgt u uitleg over het doel van het onderzoek en instructies over wat u tijdens het onderzoek moet doen. Zo vragen wij u bijvoorbeeld om plaatjes te benoemen, te luisteren naar woorden, of een test te doen om uw reactiesnelheid te meten. Bij sommige onderzoeken kijken we tevens naar uw oogbewegingen (via een speciale camera), of meten we uw hersenactiviteit via EEG. Dit wordt altijd bij de uitnodiging vermeld.

Zodra u volledig bent geïnformeerd, zal de proefleider u vragen om een toestemmingsverklaring te tekenen. De meeste onderzoeken duren 30 tot 60 minuten. Binnen een aantal weken maken wij de vergoeding naar u over.

Waarom moet ik mijn rekeningnummer opgeven?

Omdat u een vergoeding krijgt voor het meedoen aan onderzoeken, hebben wij uw rekeningnummer nodig. U wordt dan automatisch uitbetaald voor de onderzoeken waaraan u meewerkt. Wij zorgen ervoor dat deze gegevens zorgvuldig behandeld worden.

Moet ik meerdere talen kunnen spreken?

Nee, voor het meedoen aan onderzoek is het niet nodig om meerdere talen te kunnen spreken. Ook het kunnen spreken van Nederlands is niet verplicht, maar het inschrijfformulier is alleen in het Nederlands beschikbaar.

Hoe kan ik me uitschrijven?

U kunt zich op elk moment uitschrijven. Dat kan door u binnen het systeem af te melden of door een e-mail te sturen naar experimenten [at] mpi.nl.

Hoe wordt er omgegaan met mijn gegevens?

U kunt hierover alles lezen in het privacy statement. Wij vragen u hiermee akkoord te gaan als u zich aanmeldt als proefpersoon. Ook dan krijgt u de kans om deze rustig door te lezen.

 

Speciale onderzoeksprojecten


 


 

Contact

Annelies van Wijngaarden

Research Project Coordinator
Psychology of Language Department
+31 24 3521232
Annelies [dot] vanWijngaarden [at] mpi [dot] nl

Share this page