Taal is het meest complexe communicatiesysteem dat we kennen, en toch krijgen kinderen het al onder de knie voordat ze hun veters leren strikken. Maar hoe doen ze dat precies? Onze onderzoekers streven ernaar de geheimen achter deze uiterst intrigerende vraag te ontrafelen.
Het onderzoek op onze afdeling valt uiteen in drie categorieën: taal in de hersenen, taal als wereldwijd communicatiemiddel en taalontwikkeling bij kinderen. Elke categorie richt zich op een ander aspect van de taalontwikkeling.
Zoals de naam van onze afdeling al doet vermoeden, willen we graag achterhalen hoe de taalverwerving van kinderen verloopt en hoe dit leerproces wordt beïnvloed door ontwikkelingsfactoren en culturele omgevingen.
Kinderen leren de geluiden van hun taal na te doen. Ze leren duizenden woorden te associëren met hun betekenis en deze woorden te combineren tot lange, grammaticale zinnen. Ook leren ze hoe ze deze zinnen kunnen gebruiken om complexe boodschappen over hun wereld, gedachten, gevoelens en overtuigingen over te brengen. Maar hoe doen ze dat eigenlijk? Welke factoren spelen een rol in het leerproces? Wat verandert er in het brein tijdens de ontwikkeling? Hoe leren kinderen verschillende talen in verschillende gemeenschappen in de wereld? En waarom leren sommige kinderen veel sneller praten dan andere?
Wij bestuderen wat kinderen zeggen, wat ze begrijpen en hoe zij leren van de beelden, geluiden en geuren in de wereld om hen heen. We bouwen en testen taalverwervingsmodellen die draaien rond de centrale vraag: hoe verwerken de leermechanismen in de hersenen van kinderen de informatie in hun omgeving om volwassen taalkennis op te bouwen?
Daarnaast kunnen we een beroep doen op de expertise van andere onderzoekers in ons gebied dankzij onze samenwerking met verschillende gerenommeerde onderzoeksinstituten en universiteiten, zowel in Nederland als in het buitenland.
Verder worden wij bijgestaan door een afdelingsbreed innovatieteam, dat in samenwerking met het The Language Archive team betere methoden en hulpmiddelen voor onderzoek wil ontwikkelen. Zo werken we samen aan de semi-automatische annotatie van geluids- en video-opnamen van kinderen en hun gezinnen in de (lawaaierige) praktijk, ontwikkelen we efficiëntere, gebruiksvriendelijkere hulpmiddelen voor experimenten en corpusanalyse, en verbeteren we de repliceerbaarheid en reproduceerbaarheid van onderzoek naar taalverwerving bij kinderen.
Ons onderzoek is georganiseerd rond drie thema's:
Onze afdeling herbergt ook de Language Through Processing research group , geleid door senior onderzoeker Evan Kidd. Deze onderzoeksgroep onderzoekt de nauwe samenhang tussen taalverwerking en taalverwerving. Ga voor meer informatie over onze actuele projecten naar de pagina Projecten.
De onderzoekers van de Language & Development Department voeren hun experimenten uit in het Baby and Child Research Center, een samenwerking tussen het MPI en de Radboud Universiteit. Ze worden daarbij geholpen door honderden volwassenen, (aanstaande) ouders en kinderen. Wilt u ons ook helpen en een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap? Zo ja, dan kunt u zich op de volgende manieren aanmelden:
De meeste experimenten vereisen dat de deelnemers Nederlands als moedertaal hebben. Deze aanmeldingsformulieren zijn dan ook alleen in het Nederlands beschikbaar.
Volwassenen die zich willen aanmelden, verwijzen wij naar onze Doe mee! pagina.
A student internship position is available at the Language Development Department. This is an unpaid position for a student who...
The Max Planck Institute for Psycholinguistics is proud and happy to announce that Evan Kidd, Gabriela Garrido Rodriguez and Rachel Nordlinger have been awarded Best Paper in Language 2023 by the...
Professor Caroline Rowland, appointed as professor of the Faculty of Social Sciences, will assume her office in an academic session on Thursday, September 29, 2022 at 4.00 p.m. in the Aula of Radboud...
Share this page