Taal staat centraal in ons sociale en culturele leven. Psychologen en psycholinguïsten hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de processen die komen kijken bij spreken, luisteren, lezen en schrijven. Dat gebeurde voornamelijk in laboratoria, waar deelnemers – meestal psychologiestudenten – bijzondere taken uitvoeren, zoals het hardop lezen van betekenisloze letterreeksen. Op de afdeling Psychologie van Taal voeren we ook zulk labonderzoek uit, maar een van onze belangrijkste doelen is om te begrijpen hoe spreken, luisteren, lezen en schrijven plaatsvinden in een real-life context, bijvoorbeeld in informele gesprekken. Daarnaast proberen we te begrijpen hoe mensen met verschillende opleidingsniveaus en culturele achtergronden (variërend van hoogopgeleide academici tot analfabete volwassenen) verschillen wat betreft hun taalgebruik. Inzicht in taalgebruik in alledaagse situaties kan belangrijke praktische consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het verbeteren van taaltoetsen en taalonderwijs.
Dit zijn slechts enkele van de brede vragen waar we ons momenteel mee bezighouden:
De kern van ons onderzoek wordt gevormd door het theoretische uitgangspunt dat er een klein pakket bestaat van cognitieve basiscomponenten die, in verschillende combinaties, terugkomen in alle manieren waarop taal in de praktijk en in het lab wordt gebruikt. Onze taak is om vast te stellen wat deze cognitieve basiscomponenten zijn en om theorieën te bedenken over hoe ze in het taalgebruik worden gecombineerd.
Hiervoor gebruiken we een bonte verzameling van methoden, waaronder psycholinguïstische experimenten, studies naar individuele verschillen, neurobiologische methoden en computermodellen. Een van de missies van onze afdeling is om nieuwe methoden en analysetools te ontwikkelen en deze ter beschikking te stellen van de onderzoeksgemeenschap.
Falk Huettig, Senior Investigator
The TEMPoral Organization of Speech (TEMPOS) Group
Hans Rutger Bosker, Senior Investigator
Individual Differences in Language Skills
Florian Hintz, Senior Investigator
Our brain links incoming speech sounds to knowledge of grammar, which is abstract in nature. But how does the brain encode abstract sentence structure? In a neuroimaging study published in PLOS...
On Monday 14 February 2022, at 10.30, Merel Wolf will defend her thesis entitled 'Spoken and written word processing: Effects of presentation modality and individual differences in experience to...
Share this page